Február- Opeľovanie pomocou čmeliakov
Tajomstvo dobrej a spoľahlivej úrody!
Čmeľ zemný je čoraz viacej využívaný pre opeľovanie poľnohospodárskych plodín,nakoľko vzhľadom na množstvo peľu na bohatom ochlpení tela a svojim intenzívnejším bzučaním počas preberania kalichov kvetov, dokáže kvalitnejšie opeliť aj ťažšie opeliteľné súkvetia. Osvedčil sa napríklad aj pri zefektívnení pestovania skleníkových paradajok v rastlinných veľkovýrobách i v ovocných sadoch.
Čmeliaci sú na rozdiel od včiel aktívne už pri nižších teplotách od 5 °C. Zároveň lietajú aj za horších poveternostných podmienok (dážď, vietor). Čmeliaci zvyšujú podiel opeľovaných plodov o desiatok percent u skoro kvitnúcich ovocných drevín, v poľnej výrobe ak je v dobe ich kvitnutia nepriaznivé počasie pre včely.